Klimanız yakmasın, yedek parça fiyatına bakın

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, klima almak için beyaz eşya bayilerinin kapısını çalan tüketicileri uyarıyor: Ürünü alırken özellikle yedek parçasının fiyatını öğrenin. Çünkü ithal markaların çoğunun yedek parçası fahiş fiyatlarla satılıyor

DÜNYAYI etkisi altına alan sıcaklar Türkiye'yi de kasıp kavuruyor. Su, dondurma gibi ürünlere talep patlarken en önemli gelişmelerden biri de klima sektöründe yaşandı. Klima satışları görülmemiş bir hızda arttı. Hatta servisler klima takmak için birkaç hafta sonrasına gün vermeye, markalar ise uzun vadeli satış ve kampanyalar düzenlemeye başladı. İşte bu noktada herkes ?şu sıcaklarda bir klima alayım' diyerek uygun gördüğü klimayı satın aldı.

YEDEKTEN KAZANIYOR A

NCAK bu durumda akla gelmeyen sonuçlar da ortaya çıktı. Çünkü klima alarak terlemekten kurtulan vatandaş, asıl klimasının bozulan yedek parçasının fiyatını duyunca ter dökmeye başlıyor. Şöyle ki, her üründe olduğu gibi klimada da yerli ve ithal ürünler bulunuyor. İthal ürünler ikiye ayrılıyor. Birincisi Çin'den gelen kalitesiz ürün. Diğeri ise Çin dışında Uzakdoğu'dan gelen, kaliteli ürün. İthal pazarında lider olan firmalar ise genelde Japon. Ve Japonlar'ın asıl parayı yedek parçadan kazandığı biliniyor.

HERKESE KLİMA VAR

ÖRNEĞİN Japon markalı bir klima 1.500 Euro. Ve bir süre sonra hafıza kartında sorun çıktı diyelim. İşte bu kartın yedeği tam 750 Euro. Aynı malın yerli yedek parçası ise sadece 50 Euro. Dünyaya klima satan yerli markaların kalite açısından Japonlar'dan bir farkı yok. Üstelik servis ağı avantajı da var. Ayrıca alt, orta ve üst segmentte klima üretmeleri dikkate alındığında piyasada her bütçeye uygun ürün de bulmak mümkün. Bu durum karşısında klima üreticileri de yedek parçalar arasındaki fiyat uçurumuna anlam veremiyor ve tüketiciyi klima alırken araştırma yapması konusunda uyarıyor.

1 milyondan fazla klima satıldı

TÜRKİYE'DE klima pazarı ilk 6 ayda geçen seneye göre yüzde 30 büyüme gösterdi. Türkiye'de 1990'lı yıllarda 100 bin adet olan klima satışı, 2002 yılında 233 bin 610'a çıkarken, bu rakam 2005'te 1 milyonu aştı, 2006 yılında da 1 milyon 314 bine ulaştı. Son 10 yılda kayıtlı yaklaşık 5 milyon klima satışı olduğu görülüyor. 5 kıtaya klima satan Türk üreticiler iç pazarda, daha çok pazarın geniş olan orta segmentinde yoğunlaşıyor. 150 milyon dolarlık ihracat söz konusu. Avrupa pazarlarına bakıldığında satış adetleri bazında Türkiye, İtalya ve İspanya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye özellikle coğrafi konumu nedeniyle klima gibi sezonluk bir üründe lojistik avantajlara sahip. Daha çok yüksek segmentte bulunan yabancı ürünler ile Türk üreticiler arasında ise yüzde 30 civarında fiyat farkı bulunuyor.

Güneş serinletecek

AŞIRI sıcaklar mühendisleri alternatif enerji arayışına itti. Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atılgan, güneşten yararlanarak, soğutma sistemlerinin elektrik olmadan da kullanılabileceğini söyledi. Elektrik üretiminin azaldığına değinen Atılgan ?Barajlarda su olmayınca elektrik üretiminde önemli sıkıntılar yaşanıyor. Termik santrallerde kriz var. Enerji ihtiyacımızı nereden karşılayacağız diye düşünürsek, önümüze en mantıklı olarak güneş enerjisi çıkıyor' dedi. Güneş enerjisinden yararlanmanın zamanının geldiğine dikkat çeken Atılgan ?Evlerin çatılarına güneş enerjisini toplayan tabakalar yerleştirerek, bu enerjiyi bir bataryada toplayabiliriz. Elektrik ve soğutma konusunda bu enerji bize yardımcı olacaktır' diye konuştu. Güneş enerjisi ile çalışan şapka örneğini veren Atılgan ?Bu projelere en güzel örnek kafamdaki şapkamdır. Şapkadaki güneş ışınlarıyla elektrik üreten tabaka, ısıyı elektriğe çevirerek şapka üzerindeki motoru çalıştırıyor. Ben de serinliyorum. Bahçe lambaları için ürettiğimiz güneş enerji kaynakları da gündüz kendini doldurup, gece otomatik olarak yanıyor' dedi. MURAT ACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber